Stolpersteine in Borculo

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij ontwerpt en maakt gedenktekens die bestemd zijn om te worden geplaatst op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

 

De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de stenen (10 x 10 cm) zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. Er zijn 68 Stolpersteine gelegd op 23 locaties.

 

De St.Jorisschool heeft de gedenksteentjes geadopteerd. Elk jaar maken leerlingen van de school de steentjes schoon en luisteren naar de verhalen over hen die op de steentjes genoemd worden.

 

In het nabijgelegen Geesteren zijn 4 steentjes gelegd ter nagedachtenis aan Bernard, Eva, Manuel en Sofia Meijers. Hier dragen de kinderen van school de Keikamp de zorg voor het glanzend houden van de messing steentjes,