Pesach

Is het feest van de uittocht van de Joden uit Egypte. Na vierhonderd jaar van slavernij bevrijdde God het Joodse volk door met tien plagen de Egyptenaren te straffen. Mozes en zijn broer Aharon waren de leiders van het volk en hebben deze moeilijke taak vervuld.

 

De voorbereidingen voor dit feest zijn enorm. Het hele huis wordt schoongemaakt en in het bijzonder de keuken. Met een veer wordt overtollig desem verwijderd, de kraan wordt omwikkeld met een doek zodat er geen desem in kan komen. Tijdens het Pesachfeest worden geen levensmiddelen met chametzs (gist) gegeten, zoals brood, pizza, spaghetti etc.

 

De eerste avond van het Pesachfeest heet de Seideravond. Tijdens de Seideravond wordt de hagada (het verhaal over de uittocht) verteld, soms uitgebeeld door kinderen en vergezeld van liederen uit de verschillende hoofdstukken.Daarna volgt er een feestelijke maaltijd. Er is bijzonder eten zoals matzes (ongezuurd brood) en bittere mierikswortel, om de bitterheid van de slavernij te herdenken. Op de Pesachschotel liggen 6 gerechten die de uittocht uit Egypte symboliseren. Er worden 4 glazen wijn gedronken. Bij het vierde glas wordt gezegd: ‘Tot volgend jaar in Jeruzalem’. Voor de kinderen wordt een matzes verstopt, de vinder krijgt een cadeautje. Het feest duurt zeven dagen.