Sallo Roozendaal (1949)

In 1876 richtte Nathan Elzas, de 5e zoon van Abraham Elzas, de perkamentfabriek aan de Pagendijk op. De kiem van de fabricage van perkament werd echter gelegd door zijn vader, die als huidenkoopman en leerlooier deze mogelijkheid om huiden te verwerken ging onderzoeken. In 1830 werd de fabricage gestart aan de Weemhof. De naam Elzas is altijd verbonden gebleven aan de perkamentfabriek.

Familieleden volgden elkaar op in de directie van het bedrijf. Het perkament van Elzas uit Borculo, Nederland wist de wereld te veroveren en vond toepassing bij het vervaardigen van Thora-rollen en andere Joodse rituele documenten, voor de bespanning van trommels, lampenkappen en officiële documenten. De zaak bloeit, de familie wordt vermogend.

 

Na de oorlog werd het moeilijk: de gebouwen zijn aan vervanging toe, de voorschriften werden strenger. In 1953 werd de fabriek verplaatst naar Ierland. Na de dood van de laatste Elzas, Idi, in 1989 ging het bedrijf over in andere handen. De naam Elzas raakte in de vergetelheid. Een appartementencomplex op de plaats waar de fabriek eens stond is getooid met de naam ‘Elzas’. Het fietspaadje langs het voormalig fabrieksterrein heet ‘Perkamentlaantje’.