De Sjabbat

De viering van Sjabbat staat in de Tien Geboden beschreven. De Sjabbat valt op zaterdag en is de wekelijkse rustdag. Het is de belangrijkste dag van de week en wordt meestal doorgebracht met familie en vrienden. De Sjabbat begint op vrijdagavond met zonsondergang en eindigt 25 uur later, als het helemaal donker is.

 

De viering begint met het aansteken van de twee Sjabbatkaarsen en het uitspreken van de zegen door de vrouw over de challe, een zoet, gevlochten brood bedekt met maan- en sesamzaad. Zij doet dit met één hand voor de ogen. Het brood wordt vervolgens doorgegeven en dan wordt er gegeten na het uitspreken van de wens ‘Sjabbat Sjalom’.

 

De viering van Shabbat is gebonden aan strenge regels omschreven in de Thora: er mogen geen dagelijkse werkzaamheden worden verricht, er mag geen geld worden uitgegeven, vuur mag niet ontstoken of gedoofd worden, er mag geen licht worden in- of uitgeschakeld.

 

Een sjabbat goy (een niet-jood) mag bovengenoemde activiteiten wel uitvoeren.Oorspronkelijk werd de taak van de sjabbat goy vaak aan een arme vrouw gegeven. De vergoeding was in de vorm van een challe; later werd er geld gegeven, hoewel niet op Shabbat en niet rechtstreeks aan de arbeider.