Openstelling Synagoge

Zaterdag 15 juli tot en met zondag 27 augustus van 12:00 - 16:00 uur. 

De toegang is gratis – een gift wordt zeer gewaardeerd

 

Op alle zaterdagen en zondagen in de maanden juli en augustus, m.i.v. zaterdag 1 juli, opent de synagoge in Borculo haar deuren gastvrij voor bezoekers. Van 12.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom en wordt in de gelegenheid gesteld een kijkje te nemen in de synagoge en het daarnaast gelegen mikwe, het rituele badhuis. Bestuursleden en andere vrijwilligers van de Stichting Synagoge Borculo zijn aanwezig om, wanneer daarom wordt gevraagd, het verhaal te vertellen dat verbonden is met de geschiedenis van de joden in Borculo door de eeuwen heen.

‘Herdenken is doorgeven’

Boven verwachting veel bezoekers, voornamelijk toeristen, wisten vorig jaar de weg te vinden naar de Borculose synagoge. Een monumentaal gebouw dat de geschiedenis ademt van een ruim twee eeuwen durende periode van joods leven. Van een kleine, gesloten religieuze groepering met haar eigen rituelen en taal groeit het uit tot een alom gewaardeerde bevolkingsgroep, volledig geïntegreerd in de Borculose samenleving. Daaraan komt een wreed einde bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Het bestuur van de Stichting Synagoge Borculo ijvert voor het in stand houden van de herinnering aan deze geschiedenis onder het motto ‘Herdenken is doorgeven’.

Van zaterdag 15 juli t/m zondag 10 september exposeert Paul van der Steen in de synagoge met de tentoonstelling

‘Oorlog en vrede – Leef en leed’.

 

Expositie

‘Oorlog en vrede – Lief en Leed’
Paul van der Steen

Opening zaterdag 15 juli t/m zondag 10 september van 12:00-16:00 uur, alleen op zaterdag en zondag.
De toegang is gratis – een gift wordt zeer gewaardeerd

 

Kunstenaar Paul van der Steen geeft op de hem eigen, unieke wijze vorm aan het thema ‘Oorlog en vrede’ en breidt dit uit met ‘Lief en leed’. Het thema bevat drie facetten. In grote vrije tekeningen verbeeldt hij de oorlogen in Oekraïne, Bosnië-Servië en Syrië. Het facet ‘Onbezorgde vrede’ toont prenten van spelende kinderen en van geliefden. Tenslotte een tussengebied waarin vrede en leed niet zonder elkaar lijken te kunnen. De expositie is opgebouwd uit nieuwe, vrije tekeningen en (inmiddels wat oudere) prenten die hij maakte voor Amnesty International en dagblad Het Parool. Paul van der Steen: ‘Wie had kunnen vermoeden dat Europa zomaar weer na twee wereldoorlogen in een verwoestende oorlog verzeild zou raken? Daarmee in schril contrast is Borculo in 2023 een onbezorgd, vredig stadje met de synagoge als een symbool van herdenking in vredestijd, waarbij evengoed de gruwelijk pijnlijke littekens van oorlogsleed nog maar net onder de oppervlakte voelbaar zijn. Juist op deze plek komt daarom mijn expositie volledig tot zijn recht: verbeeldingen van nieuwe verschrikkingen van oorlogsleed, naast vredige taferelen.’ 
 
Lees meer over Paul van der Steen 
 

Open Monumentendagen 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september van 12:00 tot 16:00 uur.

Toegang: gratis. Een gift wordt zeer gewaardeerd

 

De Stichting Open Monumentendag werd in 1986 opgericht. De nieuwe Monumentenwet 1988 zorgde ervoor dat monumenten in het land dichter bij de mensen kwamen te staan. Het publiek was enthousiast. Open Monumentendag bracht op laagdrempelige wijze een breed publiek met monumenten in aanraking en vergrootte zo de belangstelling en daarmee de instandhouding van monumenten.

 

Tijdens de Open Monumentendagen exposeert kunstenaar Paul van der Steen in de synagoge met de expositie ‘Oorlog en Vrede – Lief en Leed’. Zie de beschrijving hierboven.

 

Lees meer over Open monumentendag

Lezing

Wederopbouw in de schaduw van de Sjoa

Bart Wallet, hoogleraar Joodse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam

Op zondag 1 oktober om 14:30 uur.

Toegangsprijs: € 12,50, donateurs € 10,00.

 

Op 5 mei 1945 was Nederland bevrijd en moest de wederopbouw beginnen. Een kleine groep Joden kwam tevoorschijn uit de onderduik, nog minder keerden in de maanden daarna terug uit de kampen. Zij moesten het Joodse leven opnieuw opbouwen. Maar was het voor hen wel echt bevrijding?

In deze lezing luisteren we naar de verhalen van de overlevende Joden in de naoorlogse tijd. Daarbij komen zij de stroperige Nederlandse bureaucratie tegen, het lange en vaak vergeefse wachten op familieleden en voortlevend antisemitisme. Desondanks ontstond er weer Joods gemeenschapsleven, gekenmerkt door een grote diversiteit.
Hoe de Nederlandse Joden zich in deze periode tot de Nederlandse samenleving verhielden en hoe zij relaties opbouwden met Joodse gemeenschappen elders, onder meer in Israël, is een van de aandachtspunten.

 

Reserveren kan ook telefonisch: 06 23 12 04 01 of 0545 272754.

Je ontvangt een bevestiging per mail of post, dat geldt als toegangsbewijs.

 

 

Je ontvangt een bevestiging per mail of post, dat geldt als toegangsbewijs.

 Zonder reservering vooraf is entree mogelijk. Vooraf reserveren is raadzaam vanwege het beperkte aantal plaatsen.

 Betalen zonder reservering vooraf kan contant of d.m.v. pinnen.

 

Lees meer over Joodse Coördinatie Commissie

 

Concert

‘Leven en Liefde’

Duo Huijnen en Hopman

Zondag 12 november - 15.00 uur

Kosten: € 17,50 (voor donateurs € 15,00)

 

Marieke Hopman (1981) behoort tot de top van accordeonisten in Nederland. Na een voltooide pianostudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag behaalde ze in 2009 summa cum laude een master voor accordeon aan The Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen. Cécile Huijnen (1965) studeerde bij Davina van Wely en Jaap van Zweden. Ze won op jonge leeftijd de hoofdprijs van het Oskar Back Vioolconcours. Ze studeerde cum laude af en werd aangesteld als concertmeester van het Nederlands Balletorkest. Cécile en Marieke maken van ieder concert een beleving: meeslepende muziek, afgewisseld met persoonlijke verhalen, waarbij ze het publiek actief betrekken. Alles kan en alles mag. De unieke combinatie van viool en accordeon blijkt een schot in de roos, de klankkleuren zijn ongeëvenaard. Hun stijl is zowel expressief, virtuoos en swingend, als speels en intiem. Een unieke belevenis!

 

 

 

Reserveren via onze webwinkel.

 

Reserveren kan ook telefonisch: 06 23 12 04 01 of 0545 272754.

Je ontvangt een bevestiging per mail of post, dat geldt als toegangsbewijs.

 

Je ontvangt een bevestiging per mail of post, dat geldt als toegangsbewijs.

 Zonder reservering vooraf is entree mogelijk. Vooraf reserveren is raadzaam vanwege het beperkte aantal plaatsen.

 Betalen zonder reservering vooraf kan contant of d.m.v. pinnen.

 

Lees meer over het duo Huijnen en Hopman